Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Stress of een burn-out: wat is het eigenlijk?

Stress of een burn-out: wat is het eigenlijk?

De begrippen stress en burn-out kom je overal tegen in onze moderne samenleving. Het loopt uiteen van je partner die zegt ‘Doe niet zo gestrest’, tot reclame voor anti-stress douchegel en krantenberichten zoals ‘Zestien procent van de werknemers heeft burn-outklachten (Telegraaf, nov 2022).

Maar wat betekenen stress en een burn-out precies? Soms lijkt het wel alsof stress en burn-out hetzelfde is. Toch is dat niet zo. Het zijn verschillende begrippen. Hieronder leg ik uit wat de begrippen betekenen en wat het verschil is.

Stress en burn-out: het verschil

Stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Je kan stress hebben voor een examen. Of voor een belangrijke presentatie. Je hebt bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn of je hebt het erg warm. Dat is normaal en gelukkig herstel je normaal gesproken snel van deze stress. Een nachtje goed slapen of even ontspannen en je bent weer tot rust gekomen. Maar soms blijf je last houden van stress. Dan kan het een probleem worden en leiden tot burn-outklachten.

Burn-outklachten

Ruim 14% van de werkenden in Nederland heeft last van burn-outklachten. Dat zijn er zo’n 1,1 miljoen. Met burn-outklachten bedoelen wetenschappers: mentale vermoeidheid, psychische klachten, minder motivatie en verminderd functioneren als gevolg van te lang, te veel stress. Burn-out klachten noemden we vroeger stressklachten. Het zijn klachten die toenemen als de stress voortduurt. Deze klachten verdwijnen als je je beter kunt ontspannen en de chronische stress stopt. Blijf je last houden van de klachten? Dan kun je in een burn-out belanden.

Burn-out

Naar schatting van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zitten ruim 3.000 mensen overspannen of met een burn-out thuis. Burn-out betekent opgebrand, niks meer kunnen. Het ontstaat na een periode van toenemende burn-outklachten. Die 3.000 mensen die met een burn-out thuiszitten zijn echt ziek. Je bent niet plotseling burn-out. Je lichaam geeft al langere tijd signalen, die je steeds moeilijker kunt negeren. Dat gaat door totdat je thuis en op je werk niet meer functioneert. Naast lichamelijke kwalen heb je ook last van psychische klachten zoals (lichte) depressie en angst. Doordat je stresssysteem uit balans is, kun je een burn-out niet op dezelfde manier diagnosticeren en behandelen als burn-outklachten.

Wees de burn-out voor

Zoals je leest is stress iets heel anders dan een burn-out. Over een beetje stress hoef jij je geen zorgen te maken, terwijl een burn-out betekent dat je echt ziek bent. Toch is het wel goed om jouw stresslevel in de gaten te houden, want langdurige stress kan zorgen voor burn-out-klachten. Het is belangrijk om dat te voorkomen.

Het is goed om te weten: hoe eerder je iets doet aan je klachten, hoe sneller en gemakkelijker ze op te lossen zijn. Een stress- en burn-outcoach kan jou helpen. Wil je meer weten over stress en burn-out coaching? Lees dan meer over mijn coachingstrajecten.