Ga naar de inhoud

Wie ben ik?

Ik ben Ruud Kruis en ik woon in Oegstgeest samen met Marinde, onze dochter Zenna en onze zoon Naos. Na een mooie carrière bij Defensie ben ik een eigen coachpraktijk begonnen, Kruis Coaching.

Alle onderstaande ervaringen komen heel goed van pas in mijn coaching. Ik ben bekend met het spanningsveld tussen werk, studie en privé. En met de bijzondere uitdagingen tijdens een uitzending op missie. Ook heb ik geleerd om out of the box te denken en te veranderen als dat nodig is.

Waarom ben ik gaan coachen?

Nee zeggen kwam in mijn woordenboek niet voor, ook al ging het ten koste van mezelf. Ik kwam er op latere leeftijd pas achter waar dit gedrag vandaan kwam.

Toen ik erachter kwam wat mij hinderde, leerde ik nee zeggen. Ik reageer nu meer vanuit mijn gevoel en als ik toch in mijn valkuil trap en onbedoeld ja zeg, kijk ik waarom ik zo reageer en wat ik anders kan doen. Dat laatste gun ik iedereen: het herkennen van je valkuilen en hier structureel iets mee doen.

Lees hier meer over mijn werkwijze.

Mijn coachervaring

Sinds 2007 ben ik coach bij Defensie. Ik merkte toen al, dat ik energie en plezier krijg van coachen. Mijn positieve ervaringen met coachen hebben ervoor gezorgd dat ik wilde blijven coachen. En dat doe ik nog steeds!

In 2010 heb ik mijn coachopleiding gehaald bij Coach Boulevard. Daarnaast ik diverse bijscholingen gevolgd, zoals bijvoorbeeld Rake Vragen van Sietske Bakker. Ik ben opgeleid tot stress- en burn-outcoach bij CSR, het Expertisecentrum Stress & Veerkracht en ik ben partner van CSR. Daarnaast volgde ik de opleiding tot provocatieve coach bij het IEP (Het Instituut voor Eclectische Psychologie). Provocatief coachen is een prikkelende manier van coachen, waarbij warmte, uitdaging en humor centraal staan. In 2021 volgde ik de opleiding “Professional Coaching & Leiderschap” bij het Coach Centrum, waar ik mijn Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO-accreditatie heb behaald.

Als coach help ik je om gedragspatronen te doorbreken en je levensstijl blijvend te veranderen, omdat ik uit eigen ervaring weet dat het kan.

Mijn achtergrond bij Defensie

In 1983 ben ik gaan werken als Officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Ik heb verschillende leidinggevende functies op directieniveau gehad. Ik was directielid op het Defensie Helikopter Commando en Directeur van de Defensie Pijpleiding Organisatie. Ik werkte onder andere op het Ministerie van Defensie bij Internationale Militaire Samenwerking. Daarnaast heb ik drie jaar in Brussel gewoond en gewerkt bij het Belgische Ministerie van Defensie. Mijn uitzending naar Bosnië was een bijzondere ervaring, waar ik ook andere dilemma’s tegenkwam, dan de gebruikelijke van je werk, relatie of studie.